Bike Trike Dag - logoOver Bike-Trike-Dag | Contact | Onze sponsorsHistorie Bike-Trike dag:
van Zundapp naar trikes

Jack HendriksHet is Jack Hendriks die werkzaam was binnen SWZ/Zonhove van 1981 t/m 2007 die als verpleegkundige door de jaren heen ook veel activiteiten heeft opgezet voor de bewoners.

De Zundapp van Jack

JackOok zette Jack wel een zijn eigen Zundapp brommer in bij activiteiten. Zo zal Jack de blik in de ogen van een maatschappelijk werker nooit vergeten toen die Jack, met achter op de Zundapp een lachende bewoner, over het terrein zag scheuren. Later, zo verteld Jack ons is hij de trotse eigenaar van een motor rijbewijs.
“ik kon het niet laten… hoppa een bewoner van mijn leefgroep uit zijn rolstoel gehaald en niks geen aanpassingen . Nee gewoonweg tegen mijn ruggensteun aan gezet en met alle touwen die we konden vinden maakten een veilig breiwerkje. Zijn schreeuw van genot en zijn mimiek... om in te lijsten!”

Onorthodox

Dit soort acties lijken misschien onorthodox, maar Jack is een persoon die niet denkt in beperkingen of onmogelijkheden. Het is een creatieve geest. Precies iemand die nodig is om nieuwe dingen van de grond te krijgen. Zo heeft Jack eens voorgesteld om een motor met zijspan aan te schaffen voor SWZ/Zonhove. Zo zouden de bewoners een motor tochtje kunnen maken zonder als een indiaan aan de totempaal aan de motor te moeten worden gebonden. Het antwoord op dit verzoek was: “Wie doet het onderhoud van de motor?” Ook de kosten van deze investering heef natuurlijk een rol gespeeld.

4 maanden op bed!

bedDe Bike Trike Dag vindt zijn oorsprong toch niet bij de Zundapp. Het is geboren uit een belofte aan een bewoner. In een van de leefgroepen op SWZ/Zonhove moest een bewoner vanwege medische redenen 4 maanden op bed doorbrengen. Jack stelde alles in het werk om de 4 maanden dragelijker te maken. Zo beloofde Jack de bewoner een ritje op een motor met zijspan zodra deze weer mocht zitten. De bewoner reageerde enthousiast! Later besefte Jack dat een zijspan problemen kon geven bij het zitten voor deze bewoner. De oplossing is gevonden in een trike van een vriend van Jack. Zo was het probleem bij het zitten opgelost. Deze trike-vriend tipte Jack en opperde “ik ken meer mensen met een trike zal ik die meenemen” waarop Jack alleen maar kon zeggen “UH ja graag!”

De eerste trike dag

kroketOp een frisse november dag in 2003 kwamen de trikers en bevriende Harley rijders bij elkaar op SWZ/Zonhove. Jack vertelt:
“TV O filmde , mijn maat DOMBO fotografeerde en maakte een website, de keuken werd beroemd om de kleffe kroket... grapje... en de eerste badges werden uitgedeeld. In het begin heette het nog SWZ/Zonhove Charity Run, dit terzijde.
Vele blikken waren in het begin aftastend en de kat uit de boom kijkend... een half uurtje later was iedereen volop aan het sjouwen en de blikken waren allemaal euforisch, niemand uitgezonderd, een regelrechte knaller!”

Zo groeide de Bike Trike dag uit tot een jaarlijks evenement voor de bewoners van SWZ/Zonhove. Vanwege een andere baan besloot Jack, met pijn in het hart, om de organisatie over te dragen aan Loet van Eindhoven. Loet was een fan van het eerste uur en huurde zelfs een trike om mee te kunnen rijden.

Opvolging

Loet en JasperLoet was precies de opvolger die Jack nodig had. Het was niet niks om de hele organisatie uit handen te geven. Wat Jack nooit zal vergeten is dat een uur na afloop van de Bike Trike Dag Loet nog steeds rondjes reed met een enorme big smile op het gezicht.

Vuurdoop

De vuurdoop voor Loet is de Bike Trike Dag van 2008 met een record aantal tikers. Loet’s enthousiasme kreeg het voor elkaar om tal van vrijwilligers te mobiliseren. Gekleed in oranje vestjes zijn deze niet meer weg te denken bij de Bike Trike Dag.
Jack: “…toen ik hem zag rijden vooraan de karavaan, zag ik in zijn blik wat ik al die jaren voelde namelijk voldoening ten top. Ik ben trots dat ik zoiets spontaan's teweeg mocht brengen en wat nu is uitgegroeid tot hopelijk een evenement wat nooit verloren zal gaan ,want de reacties van alle bewoners, de bikers, de trikers en al het personeel wat zich inzet met hun ondersteunend werk... dat alles is het waard!”
Tot dan toe is het Jack, Loet en Carla van de afdeling ontspanning te SWZ/Zonhove die geheel op eigen kracht de Bike Trike Dag van de grond tillen. Jack zegt wel eens gekscherend: “…de directie van SWZ/Zonhove weet niet wat ze in handen hebben qua positieve PR. En ach, eigenlijk ook maar prima zo, lekker rijden, de bewoners een ervaring laten delen die alleen maar pret geeft, puur is het te noemen”.
Wij hopen dat dit pure plezier en grote inzet van vele nog lang mag blijven.